sâmbătă, 9 iunie 2012

Nu stiu cum reuseste - carte si film


Ttitlul original : I Don't Know How She Does It
Autor: Allison Pearson
Cartea am cititt-o acum trei ani, cand eram in concediu la mare. Am terminat-o in mai putin de trei ore. 
O cumparasem pentru ziua unei prietene bune, care mereu ma face sa ma intreb: oare ea cum reuseste? I se potriveste manusa cartea asta.
Filmul l-am vazut azi. Este o adaptare foarte reusita a cartii, chiar daca au fost scoase cateva fragmente savuroase descrise cu lux de amanunte in carte.
Sa spun despre carte mai intai. Este o lectura usoara si reconfortanta. A aparut la editura Polirom si poate fi cumparata online de aici: http://www.polirom.ro/catalog/carte/nu-stiu-cum-reuseste-2316/


Kate Reddy este manager de investitii si mama a doi copii. Isi iubeste meseria si este foarte buna in ceea ce face, insa se simte vinovata ca din cauza ei nu poate petrece mai mult timp cu familia. Noaptea doarme foarte putin si isi face tot timpul liste mentale cu tot ce trebuie sa faca, cu ce-si doreste sa faca si cu ce ar trebui sa faca. Nu vrea sa renunte la job-ul care presupune sedinte interminabile si calatorii dese, care ii da mult dorita sadisfactie profesionala, dar nu vrea nici sa fie considerata o mama absenta si indiferenta sau o sotie neiubitoare. Prin urmare jongleaza cu cele trei "job-uri" in speranta ca toate se vor rezolva, toti vor fi multumiti si ea va putea sa le faca fata.
E greu sau e usor sa fii mama dar si femeie de afaceri? Asta nu veti stii nici dupa ce citit cartea si nici dupa ce veti vedea filmul. Scopul cartii nu este acela de a prezenta o rezolvare a problemei si nici de a sfatui ce cale sa alegi, ci pur si simplu este o dezvaluire a realitatii pe care femeile, ce sunt si mame si au si o cariera, o traiesc zi de zi. In unele pasaje este mai mult decat posibil sa se identifice orice femeie pentru ca sunt fapte ce se pot intampla oricarei femei si alte pasaje pot ridica o multime de intrebari de genul: oare si eu fac acelasi lucru? Chiar daca multe situatii sunt reale si in viata de zi cu zi, este nevoie de o astfel de carte pentru a constientiza ca si noi am trecut prin ele, ca si noi am simtit aia sau ca si noi ne comportam asa.
As recomanda aceasta carte? DA! Cred ca trebuie citita chiar daca subiectul ei nu-ti pune neuronii pe moate (cum zice o buna prietena). Este o carte cu femei, despre femei si pentru femei.
Acum sa zic ceva si de fim. Mi-a placut Sarah Jessica Parker. Si-a intrat perfect in rol. Bineinteles ca este un film de nisa, ca si cartea, dar nu este nu film prost, asa cum am citit in comentariile diferitilor "critici" de pe diverse forumuri si site-uri. Nu moare nimeni, nu curge sange, nu apare nici un vampir si nu sunt catrastofe mondiale. Plictisitor? Poate pentru unii, oricum vesnic nemultumiti de ceva. Pentru cei care vor sa mai vada si altceva in afara de filmele la moda, eu recomand acest film normal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole din acest blog