joi, 29 aprilie 2010

2% pentru o organizatie non profit


Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, orice contribuabil, persoana fizica, poate directiona 2% din impozitul pe venit, platit statului, catre ce organizatie non-guvernamentala (asociatie, fundatie etc.) doreste. Practic in acest fel dvs. transmiteti statului modul in care doriti sa fie cheltuita o parte din impozitul dvs. pe venit. Atentie, aceasta suma nu reprezinta o sponsorizare sau donatie, ci este, in esenta, o parte a bugetului de stat care este directionata de catre fiecare cetatean in parte catre entitatea dorita de acesta !
Aceasta opţiune nu vă costă nimic! Dacă nu o folosiţi, suma respectivă rămâne statului.
Declaratiile pot fi depuse pana la data de 15 mai.
In functie de situatia in care va incadrati, veti depune:
a) daca aveti doar venituri din salarii: DECLARATIA 230. Anul la care se face referire in declaratie este 2009, deoarece ne referim la impozitul pe venit din 2009, conform fisei fiscale. Nu va faceti probleme daca nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale. Puteti lasa casuta necompletata.
b) daca aveti venituri din alte surse (cedarea folosintei bunurilor, drepturi de autor, etc): DECLARATIA 200. Anul la care se face referire in declaratie este 2009, deoarece ne referim la impozitul pe venit din 2009, conform fisei fiscale. Nu va faceti probleme daca nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale. Puteti lasa casuta necompletata. Cei care obtin pe langa salarii si alte venituri, vor completa formularul 200, la toate capitolele aferente tipului de venit obtinut, inclusiv capitolul III "Destinatia sumei reprezentand 2% din impozitul pe venitul anual datorat".

Formularul se completeaza in doua exemplare, din care unul ramane la dumneavoastra. Anexati declaratiei, o copie dupa Fisa Fiscala pe anul 2009. Depuneti documentele sau trimiteti-le prin posta cu scrisoare recomandata (confirmare de primire) la Administratia Finantelor Publice a localitatii de domiciliu.

Declaratiile le puteti descarca de pe internet, fiecare asociatie nonprofit avand un link catre aceste declaratii, sau le puteti achizitiona gratuit de la sediile Administratiilor financiare din orasul dumneavoastra.
Exemple de asociatii nonprofit:
Centrul roman pentru copii disparuti si exploatati sexual : http://www.copiidisparuti.ro/ro/index.php
Fundatia pentru SMURD : http://fundatiapentrusmurd.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=79&Itemid=92
Asociatia de proprietari de care apartineti
Misiunea Speranta pentru Romania : http://sperantapentruromania.ro/2010/03/18/directioneaza-2-din-impozitul-pe-venit-fara-sa-te-coste-nimic/
Crucea Rosie : http://www.crucearosie.ro/proiecte/2-pentru-crucea-rosie.html
Fundaţia Rudolf Walther : http://www.tion.ro/stiri/timis/articol/simona-amanar-incurajeaza-donarea-a-2-din-impozit-pentru-tinerii-talentati-din-timisoara/cn/news-20100316-02584367
WWF pentru salvarea ursului carpatin : http://romania.panda.org/implica_te/campanii/prevederea/
Asociatia O noua zi : http://www.onouazi.com/index.php
Asociatia pentru protectia animalelor Robi : http://www.4animals.ro/home.html
CliniClowns Romania : http://www.cliniclowns.ro/cliniclowns.ro/cover.html
Asociatia Inima Copiilor : http://www.inimacopiilor.ro/campanie/ajuta_2laSuta.php
Asociatia Si Eu Pot: http://www.sieupot.ro/poti-ajuta/
ACSIS - Asociatia pentru o Comunitate Solidara si Interventie Sociala: http://www.acsis.ro/
Sunt foarte multe Instituţii, Fundaţii, Asociaţii, Organizaţii care ar fi recunoscatoare pentru orice ajutor primit. Mai sus sunt doar cateva, la intamplare, gasite la o prima cautare pe internet. Daca doriti sa vedeti mai multe optiuni, va recomand sa verificati cu atentie in coloana din dreapta a cestui blog Isabellelorelai's Weblog : http://isabellelorelai.wordpress.com/pagina-ajutor-pentru-copii-orfani-si-saraci/
2% nu inseamna mult, insa daca toti ar directiona acest procent catre o organizatie, institutie, fundatie, asociatie, acesti banuti ar putea aduce multa bucurie si posibilitatea de realizare a proiectelor.Acesti 2% nu-i dam din buzunar si nici nu vor ajunge niciodata in buzunarul nostru personal, atunci de ce sa nu-i directionam catre o cauza in care credem ?
Tu ai ajutat pe cineva anul asta?

Sursa imagine : http://www.romania-actualitati.ro/app/webroot/files/image/EMISIUNI/ACTUALITATEA%20CREDINTEI/Foto/mana-de-ajutor.jpg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Cele mai citite articole din acest blog